polski english german slovensky czech hungarian lithuanian latvian swedish russian

Építőiparban használt alumínium rendszerek

aliplast - Építőiparban használt alumínium rendszerek

Tervezés CPR szerint az aliplast alumínium profilrendszereivel

| hírek | Tervezés CPR szerint az aliplast alumínium profilrendszereivel

 Az Aliplast számára is kiemelten fontos, hogy profiljaival elérhetőek legyenek a követelményértékek. Ennek igazolásaként az Aliplast is részt vett a „Tervezői termékkiírás – CPR konferencián”, amelyet január 29-től február 12-ig hat nagyvárosban rendeztek meg.

 

Tervezés CPR szerint az Aliplast alumínium profilrendszereivel
László Ildikó, okl. építőmérnök

 Alumínium profilokkal készülő függönyfalak és nyílászáróprofilok többnyire középületek tervezése esetén kerülnek a szakemberek látókörébe. Mivel a középületeket többnyire központi költségvetésből finanszírozzák, az ide beszállító cégek, így az Aliplast számára is kiemelten fontos, hogy profiljaival elérhetőek legyenek a követelményértékek. Erről saját lengyelországi laborjában végzett vizsgálatok mellett a cég a magyar piacra érvényes és a tervezők munkáját segítő dokumentumokkal készült fel.

Egy nyílászáró teljesítményét három összetevő határozza meg: a profil és a vasalat minősége, a nyílászáró összeszerelésének és a használt kiegészítő elemek (üvegezés, gázkitöltés, távtartó) minősége, valamint természetesen a nyílászáró beszerelésének a minősége. A nyílászárók teljesítményének fentebb említett egyik összetevőjeként érdemes komoly alternatívaként figyelembe venni az Aliplast alumínium profiljait.

Az Aliplast termékkínálata széleskörű: hőhidas és hőhídmentes, alumínium anyagú nyílászáró profilrendszerek tolóajtók, harmonikaajtók, tűzgátló szerkezetek, télikertek, üvegtetők, függönyfalak gyártásához, valamint kiegészítő alumínium rendszerek.

A függönyfal profilrendszerek látványtól és funkciótól függően lehetnek: alapkivitelű (MC Wall), strukturális kivitelű (MC Glass), fokozott hőszigetelésű (MC Passive) és tűzgátló profilrendszerek (MC Fire).

Vizsgálatok itthon és külföldön
A belga központú CORIALIS-csoport Belgiumok kívül Nagy-Britanniában, Franciaországban, Kínában és 2002-óta Lengyelországban gyárt alumínium nyílászáró profilrendszereket.
A lengyelországi gyár látja el a Közép- és Kelet-Európai piacot, köztük a 2010. óta képviselettel rendelkező Magyarországot is. Itt nagy kapacitású alumínium extrudáló préssor, vízszintes- és függőleges porfestő-berendezés, valamint saját vizsgálólaboratórium biztosítja a minőségi gyártást.
A gyárban működő laboratóriumban nem csupán a fejlesztések előkészítésekor végeznek vizsgálatokat, hanem a cég műszaki megoldásainak felhasználásával készülő szerkezet vízzárását, légzárását és szélállóságát vizsgálják.

Az Aliplast más építőanyag-gyártókhoz hasonlóan felkészült a rendeletváltozásokra: 2014-ig Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME-vel) rendelkezett, majd ennek lejártával nem volt szükség Nemzeti Műszaki Értékelésre (NMÉ-re) történő átalakítására, hiszen a nyílászárókra már vonatkozik harmonizált európai szabvány (hEN).

A cég nem megszakította meg az ÉMI-vel való együttműködését, így versenyképességét egy önkéntes dokumentummal, Alkalmazástechnikai Bizonyítvánnyal (ATB-vel) tartotta meg, amely tartalmazza mindazokat a vizsgálati eredményeket, amelyek az ÉME-ben is szerepeltek. Az ATB elérhető a cég honlapján és az ÉMI honlapján is. A www.aliplast.hu honlapról letölthetők a teljesítménynyilatkozat segédletek is.

A végtermékek, azaz a nyílászárók, függönyfalak teljesítménynyilatkozatainak kiállítása a 305/2011/EU CPR rendelete alapján, az ablakgyártók feladatai közé tartozik. 20/2014. (III. 7.) BM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításaiban a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények fémszerkezetű nyílászárók és függönyfalak esetében 1,4 W/m2K-re szigorodtak.
A TNM rendelet 6/A. § -ban olvasható, hogy a szigorúbb követelmények ”Az energia-megtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével megvalósuló bármilyen rendeltetésű.” épületekre is vonatkoznak.
Hőhidmentes nyílászárórendszerei, alkalmasak a háromrétegű üvegezés befogadására.
Aliplast profilrendszerek főbb előnyei:
- Magas élettartam, könnyű, nem deformálódik, nap sugarai nem károsítják.
- Széles termékválasztékkal szolgálja ki a tervezők igényeit.
- Nyugat-Európai minőséget garantál kedvező áron.

Az Aliplast Magyarországon olyan jelentős referenciákkal büszkélkedhet, mint Fővárosi Nagycirkusz portálja, Szegedi Füvészkert, Komárom-Esztergom megyei Év Háza 2014 nyílászárói.

Összefoglalva, bármilyen nyílászáró vagy függönyfal tervezés és kiírása esetében éljünk a közbeszerzésről szóló 310/2011. (XII. 23.) Korm. Rendeletben szereplő „vagy azzal egyenértékű” lehetőséggel, ugyanis az Aliplast profilrendszerek alkalmazásával nemcsak kiváló minőséget választunk, hanem a beruházás költségei is nagymértékben csökkenthetők.

  Aliplast Newsletter 1/2015/Tervezés CPR szerint az aliplast alumínium profilrendszereivel

 

© aliplast 2007 cégünkről ArchiCAD kínálatunk hírek télikertek referencia galériánk kapcsolat PDF prospektus Design by CI - Strony WWW